Hoppa till sidans innehåll

Askimsspelare i Veteran-SM

02 FEB 2018 16:02
Veteran-SM 2018 spelades 18-21 januari i Valhalla sporthallar i Göteborg med BTK Linné och Partille PK som arrangörer.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2018 16:04

Veteran-SM 2018 spelades 18-21 januari i Valhalla sporthallar i Göteborg med BTK Linné och Partille PK som arrangörer.

Vi i Askims veterangrupp har inte tidigare haft någon deltagare i dessa mästerskap, men vi hade hört att det är mycket trevliga tävlingar. Eftersom de nu arrangerades i Göteborg tyckte Jonny Johnson och jag att vi borde prova på hur vi står oss i konkurrensen med andra ”gamlingar” från hela landet. Därför bad vi klubben att anmäla oss. En ny deltagare i vår träningsgrupp i Askimshallen deltog också, Sten Rönnbom, som spelar för PBK, Pensionärernas Bordtennisklubb i Göteborg.

Tävlingarna spelas i åldersklasser från 40 år – födda 1978 eller tidigare, 45 år osv upp till 85 år – födda 1933 eller tidigare. Spelet börjar i de flesta klasserna med en pool-omgång med fyra deltagare i varje pool, varefter slutspel i cup-format vidtar.

I singel deltog Jonny och Sten i 70-årsklassen och jag i 75-årsklassen. Resultatmässigt kan vi inte skryta med några framgångar, men vi är ändå mycket nöjda med våra insatser spelmässigt. Vi spelade jämnt med våra motståndare i poolerna, men det var bara Sten som lyckades vinna en match. Jonnys pool var ett getingbo med två tungt meriterade spelare i tidigare veteran-VM och -SM m.m., Göran Allvin, Arboga och Thomas Samuelsson, Stocksund.

I dubbel deltog vi i 70-årssklassen med litet större framgång för Jonny och mig. Vi blev tvåa i pool- spelet efter två vinster och en ”hedersam” förlust mot gruppsegrarna. Därmed gick vi vidare till en kvartsfinal. Där blev det stopp trots att vi spelade riktigt bra mot ett par från Laholm och Luleå.

Jonny Johnson och Örjan Skeppstedt i gruppspelet i dubbel 70. Foto: Peter Domack

Jonny Johnson och Örjan Skeppstedt i gruppspelet i dubbel 70. - Foto: Peter Domack

Deltagandet i Veteran-SM var en höjdare för oss. Linné och Partille Pingis skötte arrangemanget utmärkt och stämningen bland deltagarna var mycket gemytlig. Speciellt trevligt var det att träffa många som vi spelat mot i vår ungdom och inte träffat på länge. Roligt var det att se och njuta av ”gamla” elitnivåspelare som fortfarande är mycket spelskickliga. Några lysande exempel är Uno Hedin, Spånga TBK, känd, förutom som pingislirare som bred sportradioreporter (bl.a. bordtennis trav och schack), de västsvenska ”essen” Per Magnusson, Mariedals IK, Nils-Erik ”Negan” Svensson, Byttorps IF, Bo Thorinsson och Hans Westling, If IFO, Göran Skogsberg, BTK Safir, och Lars Sverre Andersson, BTK Linné. Från Arboga BTK deltog landslagsmeriterade Toni Borg och Göran Allvin. I damklasserna fanns flera deltagare med elitklassmeriter från flera decennier bakåt i tiden och som fortfarande spelar pingis på högsta nivå. Anita Andersson, BTK Rekord, Lotta Borg och Monika Maul, Spånga, och Ingegerd Freinert, Trollhättans BTK, är några av dem och även min syster Kerstin Skeppstedt Drotz, BTK Åsen, kan nämnas som en av dessa. Pensionärernas BTK i Göteborg, som vi Askimsveteraner möter i lagmatcher två gånger om året, hade den största deltagarkontingenten med 30 spelare. Resultatlistor för alla tävlingsklasser kan läsas via länken http://resultat.ondata.se/000444/klasser_main.html

Jonny, Sten och jag uppskattar intresset för vårt deltagande i Veteran-SM från våra träningskamrater i Askims BTK:s veterangrupp. En grupp på 5-6 personer med vår ålderman Bertil Telléus, 96 år, i spetsen besökte Valhalla Sporthallar efter torsdagförmiddagenss ordinarie träning för att heja på oss. Dessutom rapporterade Peter Domack intensivt som den ”värste Christian Olsson” via WhatsApp till hela träningsgruppen om vårt spel.

Vi blev mycket stimulerade av att få veta att vi kunde spela jämnt med många av deltagarna från hela Sverige i SM-tävlingarna. Även om det sägs att ”att det är svårt att lära gamla hundar att sitta” är vi fast beslutna att höja vår spelskicklighet i vår, inte minst genom att vi blivit utlovade träningspass av Askim BTK:s tränare Peter Nilsson och även av Felix de Sousa Mestre.

Vår närmaste utmaning nu är vårens traditionella möte med Pensionärernas BTK i Göteborg i ett antal tvåmannalagsmatcher. Evenemanget inträffar i PBK:s hemmaarena, Dunrosshallen i Kviberg, måndagen den 5 mars 2018.

En liten sekvens från åttondelsfinalen i dubbel 70 kan ses på Youtube: https://youtu.be/qYDYuf9vu2w - Videofoto: Sten Rönnbom

Skribent: Örjan Skeppstedt
Epost: Adressen Gömd
Vi tackar våra sponsorer 

 FM Finans

 Stiga

 Pingisshoppen

 Spela Idrottens Bingo!
Ange föreningskod A24 vid registrering så stödjer du Askims BTK.

Idrottens Bingo

 


Postadress:
Askims BTK - Bordtennis
Gärdesvägen 5
43651 Hovås

Besöksadress:
Gärdesvägen 5
43651 Hovås

Kontakt:
Tel: 0739975976
E-post: This is a mailto link

Se all info